Stichting Ateliers De Werkhaven kent een lange en kleurrijke geschiedenis. Sinds de oprichting in 1976 verhuurt de stichting atelierruimtes aan professionele beeldende kunstenaars die werkzaam zijn in verschillende disciplines, waaronder tekenen, schilderen, fotograferen, (interactieve) multimedia-installaties, glasfusing/glas-in-lood, beeldhouwen en andere driedimensionale technieken.
Het beheren en beschikbaar stellen van betaalbare werkruimtes voor beeldende kunstenaars zijn de voornaamste doelen van Ateliers De Werkhaven. De ateliers zijn ondergebracht in twee oude schoolgebouwen: de voormalige Minkmaatschool aan de Minkmaatstraat en de vroegere Volksparkschool aan de Borstelweg; beide gemeentelijke panden die door de stichting worden beheerd.
De ateliers zijn niet alleen een goede werkplek voor de kunstenaars zelf, maar er worden ook op brede schaal lessen en workshops gegeven. En jaarlijks is er een open dag waarop de ateliers vrij toegankelijk zijn en er in de gangen speciale tentoonstellingen zijn ingericht.
Met hun eigen werk en door creatieve activiteiten op diverse andere fronten, leveren de kunstenaars van De Werkhaven een waardevolle bijdrage aan het culturele klimaat in Enschede en omstreken.

De kunstenaars zijn:
Timo van Aken, Monique Bosman, Claudia Bidoggia, Manje Dijkman, Erik van der Endt, 100%FAT, Peter Geerts, Thomas de Groot, Jettie Joosten, Gerrit Kerssies, Jan Lange, Nahrin Malki, Marie-Gabrielle Manche, Patrick Ros, van Royen, Inge Schenke, Gerdie Schiphorst, Ria Stockmann, Ruud Ticheler, Suzanna Treuman.